Jdi na obsah Jdi na menu
 


STRAŠIBRAŠI

aneb Tajemství věže v Kamsehrabech

.

Nachystali jsme pro vás novou knížku plnou legrace, dobrodružství, záhad, tajemství a praštěných obrázků! Hlavní slovo o knížce zde má pan Miloš Kratochvíl, její autor.

(vstup do galerie dole pod článkem)

STRAŠMISTR UÍ

 

 

Miloš Kratochvíl

Jak se chodí do Kamsehrab

Chytlo mě to jako malého kluka: chodit v knížkách do kouzelných vesniček a městeček, kde se žilo báječně. Bývalo tam báječně a úžasně i mně. Báječně a úžasně je pro mě vesele a rozumně s nezbytnou dávkou nerozumně podivínské fantazie, protože úžas v nás probouzí jenom to, co každého na potkání nenapadne. Takovou úžasně báječnou vesničkou pro mne byl především Syslov, vesnička Ladových bubáků a hastrmanů…
Teď, když píšu knížky pro děti, víc než na příběh se těším, jak si nějaké kouzelné místo zase stvořím, a budu tam nějakou dobu bydlet. Tohle považuji na spisovatelském řemesle za největší luxus. Trávíte spoustu času v místech, do nichž vás žádné cestovní kanceláře nedovezou…
Takhle jsem si při psaní Strašibrachů stvořil Kamsehraby.
Barevné, čisté městečko s krásnou, trochu tajemnou věží. Hodiny na věži jdou vždycky přesně a ze špičky věže obhlédnete celé městečko tak dokonale, že vidíte do všech ulic, uliček i domů. Vidíte, kdo se kde směje a kdo se mračí, co právě dělá Monika a její děda Tenkrát, co rozčílilo paní Jouzovou, jaké starosti mají strážníci a čeho se bojí Moničin kamarád Metelík. Z věže se o tenhle pohled se mnou dělili strašikluci Baf a Bubu, ne právě vzorní žáci strašidlácké školy na Hromštejně, ale podle mého soudu správní sympaťáci…
Když jsem tuhle knížku psal, opravdu jsem si to báječně užíval. Ale po ťuknutí poslední tečky za textem přišly obavy: Uvidí někdo Kamsehraby tak, jak jsem je viděl já?
Teď už vím, že uvidí!
Měl jsem velikánské štěstí. Seznámil jsem se s ilustrátorkou Markétou Vydrovou, která umí přesně takové obrázky, jaké bych kreslil já, kdybych uměl kreslit jako ona!
Je to trochu propletená věta, co?
Ale je úplně přesná. Takhle propleteně my vidíme a cítíme. A to je štěstí pro mě i pro Kamsehraby. Už neexistují jenom zakódované na mikrofilmu v mé hlavě, díky paní Vydrové se stávají viditelné všem a otevřené pro každého, kdo má chuť tam zajít. Stačí jenom kliknout na heslo Strašibraši.
Já to tam dobře znám, ale vracím se tam pravidelně. Každý den. Je mi tam hezky, protože Kamsehraby, nebo třeba i kousek vzdálený hrad Hromštejn, jsou přesně takovým městečkem a hradem, jaké jsem si vysnil.
Přijďte tam někdy. Třeba se tam potkáme! Můžeme si popovídat, jak se věci mají, a proč je něco tak a ne jinak. Už nepotrvá dlouho, než se dozvíte úplně všechno. Knížka Strašibraši vyšla v únoru 2010!

UKÁZKY Z KNIHY

Galerie hlavních hrdinů:Markéta Vydrová a Miloš Kratochvíl

ZDE, KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK NÍŽE, VSTOUPÍTE DO

GALERIE ILUSTRACÍ KE STRAŠIBRACHŮM

Hrdinové z Hromštějna a Kamsehrab ILUSTRACE MARKÉTA VYDROVÁ

Knihy Návštěv ZDE

.

.STRAŠIBRAŠI NA ČÍTÁRNÁCH

.

 .             

.

STRAŠIBRAŠÍ SOUTĚŽ

FOTOGRAFIE ZE KŘTU KNIHY 

UŽ JSTE SLYŠELI O STRAŠIBRAŠÍCH?

(povídání o knize a jejím křtu)

VŠECHNY DALŠÍ STRAŠIBRAŠÍ ODKAZY ZDE

VŠEM FANOUŠKŮM STRAŠIBRACHŮ

.

prohlížíte stránku

SPISOVATEL MILOŠ KRATOCHVÍL,

ILUSTRACE MARKÉTA VYDROVÁ

spolupráce - Strašibraši

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky STRAŠIBRAŠI